Wij mensen vormen ons, vanaf het moment dat we fysiek ontwaken, een ‘beeld’ van de wereld.
In het begin (als we nog baby zijn) zijn dit indrukken die worden opgedaan doordat wij de buitenwereld via onze zintuigen waarnemen en met deze buitenwereld interacteren door middel van instincten en later vanuit aangeleerde reacties.

Wanneer we volgroeien wordt onze wereld visie steeds meer uitgebreid met overdachte zaken die de werkelijkheid betreffen.

Wat nu als je een keten maakt van ideeën over de wereld? die maken wij natuurlijk ook!
Vanuit de redenatie dat bijvoorbeeld het eten van vlees slecht is (dit is niet mijn overtuiging maar een voorbeeld) kan er een keten van gedachten ontstaan dat de slager die het vlees klaarmaakt en verkoopt slecht is tot aan de jager die het stuk wild heeft dood geschoten. Waarna het idee ontstaat dat slagers slechte mensen zijn (let op, ik generaliseer hiermee niet het slagers vak! ik wil een denkbeeldige keten van denken presenteren waarbij een persoon vanuit een grond gedachte tot een afgeleide gedachte komt.)

Waar ik naar toe wil is u er op wijzen dat een foutieve gedachte in het denken, welke zich als overtuiging of misschien wel waarde in uw systeem heeft vastgezet, al snel tot kromme wereld beelden kan leiden.

Het gevolg van dit is dat u in het dagelijkse denken u bediend van deze zaken.

Moraal van deze les is: Wees ten alle tijden je bewust van je uitgangspunten, afgeleide ideeën-, overtuigingen en waarden en schroom niet om regelmatig het licht van je bewustzijn over deze zaken te schijnen om de foute zaken er uit te lichten.