Heb je je wel eens afgevraagd waarom bepaalde boosheid-, angst of verdriet in een relatie vandaan komt?
Heb je wel eens het idee gehad in een relatie dat de uitbarsting van de ander totaal onverwacht voor je is? Dat je geen idee hebt waarom de ander jou dit aan doet?

Het is dan best mogelijk dat de ander jou zo behandeld omdat de ander een vervelend- angstig of ongemakkelijk gevoel heeft gekregen doordat jij bij hem/haar iets getriggert hebt. Een oude angst of gevoel weer in het bewustzijn hebt gewekt en jij, als reactie daar op, een afweer mechanisme voor je kiezen krijgt.

Past Reality Integration (PRI) handelt precies over deze zaken. Maar een vraag blijft bij mij nog open. In een dergelijke situatie zal jij vaak ook mee reageren op de ander, jij wordt ook boos, verdrietig of misschien angstig voor die ander. Het gevoel bekruipt je en maakt dat je gaat re-ageren op die ander.

Het is door spiegeling van het gedrag van de ander dat je de toestand van de ander overneemt en jij daar jouw eigen persoonlijke pijnlijke of angstige ervaring bij hebt. Deze kaats je terug naar de ander die op zijn/haar beurt weer een reactie geeft. Een dergelijke kettingreactie kan snel uit de hand lopen.

Dergelijke situaties zijn uiterst gevaarlijk. Beide partijen putten uit oude bronnen en gebruiken alle levens energie om de ‘gevaarlijke situatie’ het hoofd te bieden. Heb is niet voor niets dat je je na zo’n uitbarsting moe-, leeg- en verlaten voelt. De ander trekt zich terug in zijn/haar eigen innerlijk en jij zit daar met dat gevoel en onbegrip.

Een gedachte die in dit geval kan helpen is inzien dat de situatie is ontstaan door iets wat een trigger heeft veroorzaakt. Dat is niet jouw ziel die dat doet! Het kan een heel klein gebaar, een houding of een onbenullige opmerking zijn. Onthoud dat de ander is gestuit op ‘oud zeer’ wat niet verwerkt is en in een afweer mechanisme is gegoten.
Eigenlijk is het een heel goed leermoment voor diegene omdat het je de kans geeft om dat oud zeer op te ruimen.