Losbreken van de boeien van het ego is geen makkelijke taak.
In de realiteit zijn zoveel zaken die onze aandacht trekken.
Zodra aandacht gewekt is gaat het denken zoeken naar herkenningspunten.
Zodra herkenningspunten gevonden zijn wordt de associatie gestart. 
Met behulp van associatie worden allerlei idee en denkbeelden getriggert.
Los daarvan is de interne monoloog een continue  bron van afleiding.
Stappen plan voor het losweken van jezelf van het ego.
  • Stap één: stop de interne monoloog.
  • Stap twee: stop met alle gedachten die niet met het hier en nu te maken hebben. Dit omvat onder andere: denken aan je relaties, denken aan je werk, denken aan wat moet komen of wat geweest is. Stop met al die dingen en denk alleen maar ‘ik ben nu hier’.
  • Stap drie: zet al je zintuigen wagenwijd open en neem de omgeving waar. Je bent volledig in het moment en je laat je niet afleiden door denken of door zaken die niet hier en nu zijn.
  • Stap vier: Neem met volle bewustzijn jezelf waar: je lichaam, de omgeving, alles wat je ziet-, hoort-, ruikt, proeft en voelt, kortom ervaar je omgeving met je hele lichaam, dit vereist totale aandacht voor het moment en hoe je dat opneemt
  • Stap vijf: laat elke gedachte die langskomt gewoon langskomen als een passerende voorbijganger, groet hem als die je vriendelijk lijkt maar pak hem niet vast, laat maar voorbij lopen wanneer er een langs komt
  • Stap zes: doe iets, loop-, zit-, ruik-, proef of voel iets. inter-acteer met de omgeving en ervaar hoe het op je overkomt
  • Stap zeven: laat binnenin je alles vrij en tot je komen.
Enkele opmerkingen rondom de situatie: zoek de stilte en de ruimte op, bij voorkeur een plek waar geen of anders weinig mensen zijn. waarom? omdat mensen de grootste stoorzenders zijn die je je maar kan voorstellen. (uiteraard zijn er uitzonderingen en dit zijn juist die mensen die zelfgeactialiseerd zijn en weten wat die ervaring met je doet)