Wat is iets bezitten en wat is begeerte of lust? in deze blog bekijk ik dit onderwerp.

Speeltje

Net als bij begeerte naar een speeltje in je jeugd, is het opmerkelijk om te zien dat het gevoel van begeerte en willen bezitten er in ‘de weg er naar toe‘ schuilt.
Hoe vaak is het je niet overkomen dat het begeerde object, eenmaal in bezit, zijn glans verloor en daarna gewoon een van de andere dingen is die je bezit.

De emotie onder begeerte, lust en bezit

Begeerte, lust en bezit zijn allemaal emoties in een lichamelijke toestand van opwinding welk wordt veroorzaakt door de spanning (of de spannendheid) van het verkrijgen van ‘iets nieuws’.
Nu is het met begeerte zo dat er een doel aan het eind van de weg er naar toe wordt geplaatst. Dit doel is zeer begerenswaardig en belichaamd de fysieke variant van onze mentale queeste naar de zin van het leven. Net als het denken wil ons lichamelijke wezen, dat wat als doel aan het einde van het pad is ‘opgesteld’, grijpen, vergelijk dit met het begrijpen wat het denken telkens wil doen met de realiteit.

Iemand ‘bezitten’ betekent onwetendheid

Bij de vervulling van de behoefte aan het bezitten van iemand wordt geen of nauwelijks rekening gehouden met de behoefte van diegene want de behoefte aan het bezitten van iemand is ook een uitdrukking van onwetendheid; de onwetendheid omtrent de aard van alle wezens. Alle wezens (inclusief de ‘dode dingen’) zijn een eindig product en uitdrukking van het absolute. Dit leren inzien en van daar uit weten dat de ware aard van elk wezen een manifestatie is van het absolute is een transitie maken van begeren en bezitten naar een staat van accepteren. De ander hoeft niet meer bezit  of overheerst te worden want je weet dan dat dit een uitdrukking is van onwetendheid: elk wezen is eindig en zal eens terugkeren tot het absolute en daarbij haar wezenlijkheid omzetten van vorm naar pure potentie.

Wat betekent bezitten eigenlijk?

Begeerte en Bezit zijn dus een uitdrukking van een bepaalde staat van bewustzijn, het bewustzijn van zichzelf als een afgescheiden unit te zien en te menen dat alles afgescheiden en op zichzelf staat. Van hier uit is bezit een logisch gevolg wanneer je iets oppakt wat je begeert en zegt ‘dit is van mij’ wie zal je betwisten? Anderen die datgene ook begeren, op deze manier zijn vele twisten en gevechten gestart met alle leed die daar bij hoort.

Identificatie van bezit

Het begeerde wordt bezit als het onbetwiste ‘van jou’ is geworden. Je hebt in dit geval het begeerde (of dat nu een wezen is of een dood ding) tot een soort van uitbreiding van jouw fysieke gesteldheid gemaakt in je geest. Wannee het zo ver is, is elk bezit net als je eigen arm of been, het hoort er bij en je kijkt er niet meer naar om, het doet met je mee en gehoorzaamd aan jouw wil, je ziet dus ook niet meer de ware aard er van. Totdat ‘je bezit’ gaat protesteren en laat merken dat het een eigen leven heeft…

De Tao…

Net als de Tao te Ching de zaken beschrijft voor alles wat we doen in ons leven als ook het leven zelf, het is niet het doel maar het pad er naar toe welke de voldoening in het leven geeft. Begeerte en bezitsdrang naar iets of iemand is als het bewandelen van het pad alleen weet je in deze staat niet dat het de daad van het belopen van het pad is wat je de voldoening geeft. Eenmaal je iets ‘eigen maken’ in de vorm van bezitten is jezelf voorliegen dat jij dit en dit en dit bent. de werkelijkheid is echter anders. Ik ben is je pure wezen alle overige is illusie…