Leven in het verleden, heden of toekomst; de keuze is aan ‘jou’.
Er zijn wel gevolgen voor de keuze. Wanneer je kiest om in het verleden te leven zal je merken dat je beperkt bent tot het telkens opnieuw ‘doorleven’ van de zaken uit het verleden die zijn opgeslagen. Aangezien ons geheugen niet alles tot in details heeft opgeslagen (we hebben het hier over ons ‘standaard’ alledaags geheugen van de mens) en grote delen, van wat ons lichaam meemaakt, door filtering, ons geheugen nog niet eens bereikt, is deze manier van leven een zeer persoonlijke en beperkte levenswijze.
Wat betreft de toekomst is de levenwijze wellicht nog beperkter want alles in de toekomst heeft nog niet plaatsgevonden. De toekomst is een zuivere fictie of creatie van onze geest, ze heeft als inhoud zaken uit het geheugen en zaken uit onze fantasie die sterk leunt op ons geheugen om ze te creeren.

Zo is het goed te begrijpen dat leven in het verleden veelal meer met emoties begeleid is vanwege het feit dat herbeleving van zaken uit het verleden in de eerste plaats, gefilterd zijn en daarnaast ook veelal gekozen zijn tot herbeleving vanwege een bepaalde trigger. In mijn eigen beleving zijn dit meestal de leukste of juist meest enge- of vervelende herinneringen die naar boven komen. Dit geldt ook voor fantasieën over de toekomst die meestal opkomen omdat ze juist je plezier doen of omdat je je ergens zorgen over maakt.

Wanneer je kiest om in het heden (Nu) te leven met volledige aandacht (en focus) op dit moment, zal de beleving het meest rijk zijn omdat je zuivere prikkels binnen zal krijgen wanneer je bijvoorbeeld mindfull in het nu bent. Naast het feit dat het Nu niet onder controle is van je geest (wat het verleden en toekomst wel lijken te zijn) is het Nu ook de enige plek waar je daadwerkelijk actief kan zijn en, met volledige aandacht en bewustzijn, je eigen werkelijkheid creëert.
Met andere woorden: het Heden is de meest flexibele plek om te zijn en geeft je de kans actief bij te sturen op alles wat er op dat moment gebeurt.

In het Heden zijn ook meerdere (interne) systemen in je wezen actief (ik noem hier bewust wezen omdat ik van mening ben dat er meer systemen in je wezen bestaan dan alleen de fysieke systemen die ons uit de wetenschap bekend zijn) Deze systemen spelen allemaal een rol on de beleving van het NU dus ook om deze reden is het beleven vanuit het heden de meest volle-.

Nu is deze informatie die ik hier geef al eeuwen bekend en feitelijk trap ik hier dus een open deur in maar toch heb ik het gevoel en idee dat dit zo naar buiten gebracht moet woede omdat elke optiek op dit onderwerp mensen weer op andere gedachten brengt. De Boeddha is de eerste en meest bekende historische figuur van importantie die ons heeft meegegeven dat er een remedie is tegen ons lijden (dat is wat we feitellijk ervaren wanneer we in het verleden of in de toekomst leven). De remedie is mindfull in het heden leven, en wel op een dergelijke manier dat je alle leven op een waardige manier benaderd en mededogen hebt voor alles en iedereen.
Dat het precies mindfull is heeft een reden: door mindfull in het leven te staan ben je opmerkzaam voor alles wat je overkomt en stem je je zintuigen volledig op alles af, zonder al te veel filtering.

Mijn indruk is dat je met filtering leert omgaan naarmate je meer mindfull in het Nu kan leven.