Feit is dat in het bewustzijn er op elk moment maar een ‘ding’ in het gewaar zijn is. Dit ene wat op dit moment wordt waargenomen, is op dat moment je hele gewaar zijn. Je kan het zo zien als dat in het moment van intense jaloezie je die jaloezie bent maar ook dat je op het moment dat je naar een steen kijkt je feitelijk die steen bent enz.

Onze gewaarwording bestaat uit zintuigelijke prikkels die allemaal stuk voor stuk een soort mentale vertaling zijn van hetgeen wordt waargenomen. Dat wat wordt waargenomen zien wij niet in essentie want het is alleen onze gewaarwording die we gewaar zijn.

Elk zintuigelijk ‘object’, elke gedachte, elke gevoel wat langs komt is één moment in je ‘oog van bewustzijn’ daar en wanneer je je van deze indruk bewust bent richt je er je aandacht op. Wanneer je ergens aandacht aan geeft laat je dat wat op dat moment gewaar is ‘langer’ daar zijn (tijd is ook een idee in de geest), met andere woorden de aandacht laat datgene wat in het centrum van je aandacht is gevestigd, leven en met elke aandacht die je er aan geeft geef je dat wat wordt waargenomen ‘levenskracht’ waardoor het nog langer in het gewaar zijn verblijft. Deze feedback lus kan doorbroken worden door abrupte nieuwe zaken die in het gewaar zijn opkomen of door je aandacht op datgene los te laten.

Zie daar de manier waarop het bewustzijn creëert want met de aandacht creëert het bewustzijn dat wat het gewaar is opnieuw, want je moet weten dat elk ‘object’ wat in het bewustzijn waargenomen wordt alleen voor dat moment bestaat (onze gehele gewaarwording is een seriële aaneenschakeling van momenten waarin iets waargenomen is). Dus door elke keer opnieuw de aandacht te laten gaan naar iets wat je fijn-, of eng of smerig of wat dan ook vind creëer je daarbij dat wat je op dat moment gewaar bent. Nogmaals dit is een feedback lus die we met aandacht in stand kunnen houden of door aandacht-loos te zijn kunnen laten ‘sterven’.

Om het nog dramatischer uit te drukken: ‘elk moment sterven we en worden we opnieuw geboren in onze aandacht’